Al duizenden jaren is het bekend dat bepaalde theesoorten een heilzame werking hebben. Zo heb je thee die ontstekingsremmend werkt of die rust geeft. Weer een andere soort zou goed zijn bij menstruatiepijnen. En zo zijn er heel veel verschillende medicinale theesoorten. In dit blog zal ik enkele theesoorten toelichten.

Ontstekingsremmend

De meest bekende in zijn soort die ontstekingsremmend werkt is de gemberthee. Gember is een supergezonde wortel die grote hoeveelheden vitamines bevat. Naast dat gember een ontstekingsremmende werking heeft, biedt deze wortel ook een reinigend effect. Wel moet je bij het drinken van gemberthee oppassen als je bloedverdunners gebruikt. Ook gember verdunt namelijk je bloed. Bovendien kan gember de afgifte van galzuur verhogen. Dus als je galstenen hebt of problemen met je galblaas, pas dan op met het drinken van gemberthee.

Matcha thee

Een minder bekende soort maar eentje die ook ontstekingsremmend werkt is de Matcha thee. De diepgroene spinaziekleur van deze soort nodigt niet uit tot het nuttigen ervan. Toch kan de geur je overhalen. Als de thee goed is gezet, ontstaat een zoete geur met een vleugje cacao. Aan de smaak zul je echter moeten wennen. Bij het eerste slokje proef je zeewier of, net zoals de kleur al aangeeft, spinazie. Maar de nasmaak is echt verbluffend, want die komt heel dicht in de buurt van cacaosmaak.

Rustgevend

Thee die rustgevend werkt is meer bekend bij ons westerlingen. Zo heb je natuurlijk de bij ons allen bekende kamillethee en de iets minder bekende lindethee. Beide soorten hebben dezelfde heilzame werking en dat is het geven van rust in ons lichaam en het verminderen van spanningen. Ook werken ze beide goed tegen spanningshoofdpijn en angsten. De ene werkt iets beter bij angsten, terwijl de andere iets meer doet tegen spanningen. Deze werking is voor iedereen verschillend, je zou gewoon moeten uitproberen bij welke thee je je het beste voelt. Een andere zeer goede rustgevende soort is de thee van de passiebloem. Als je de pure zuivere vorm hebt van deze bloem, dan is er nog een fijne bijkomstigheid: deze thee maakt je bij het drinken ervan niet duf.

Menstruatieklachten

Bij menstruatieklachten kun je buiten de bekende kamillethee ook eens de frambozenthee proberen. Deze thee verlicht tevens de pijn tijdens de menstruatie. De drank geeft rust in de darmen waardoor krampen en buikpijn kunnen worden verlicht. Wat ook een goede werking heeft bij menstruatieklachten is de thee waarin vrouwenmantel is verwerkt. De naam zegt het al. In de meeste reformhuizen kan men soorten kopen waarin vrouwenmantel is verwerkt. De ene soort zal je qua smaak meer bevallen dan de andere. Het is de samenstelling van de andere kruiden die je tot een keuze laat komen. Zo zal ieder zijn voorkeur hebben. Wat wel zeker is, is dat thee waarin vrouwenmantel is verwerkt, zeer goede effecten heeft op vrouwen met menstruatieklachten. Natuurlijk drink je deze thee net voor of tijdens de menstruatie.

Maximum aantal kopjes thee

Er zijn heel veel verschillende soorten thee die dezelfde uitwerking kunnen hebben. Probeer eens voor jezelf uit waar jij je het beste bij voelt of bij welke soort je het beste resultaat krijgt. Voor wat betreft de hoeveelheid thee die je per dag mag gebruiken geldt hetzelfde als voor andere warme dranken: neem niet meer dan twee à drie kopjes per dag. En dan ruim over de dag verdeeld. Probeer de thee die je voor medicinale doeleinden aanschaft te kopen in een reformhuis of health-centrum. Laat het water waarmee je de thee zet, goed koken en giet het in schone theepot c.q. schoon kopje. Trek de thee naar behoefte en geniet van de heilzame en/of rustgevende werking.

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording

 

 

cc-by