Het woord kurkuma komt al in 1557 voor in de Nederlandse taal. Kurkuma wordt verkregen uit de wortel van de plant Curcuma Longa. Men noemt kurkuma ook wel Indiase geelwortel. In Suriname noemt men het koenier en in Indonesië heet de wortel koenjit. Ook staat het bekend als Indiase saffraan. Kunyit is de van oorsprong Maleise naam van de specerij. De gele kleurstof die kurkuma bevat wordt vaak gebruikt om gerechten een gele kleur te geven, denk daarbij aan rijst.

Kurkuma kan giftig zijn

In dit blog wil ik aangeven waarom men voorzichtig dient te zijn met het gebruik van kurkuma. Aan de ene kant kan de wortel genezend werken, maar aan de andere kant kan er bij verkeerd gebruik ook een giftige werking vanuit gaan.

Wat heel belangrijk is dat de dagelijkse hoeveelheid niet meer dan een kleine theelepel mag zijn. Verse gedroogde kurkuma kan namelijk giftig zijn als men te veel ervan neemt en bovendien kan het dan leverschade aanbrengen. Ook is er de mogelijkheid dat bij het teveel toevoegen van deze specerij geelzucht kan ontstaan. Dus probeer het gebruik te beperken.

Ouderdom

In India nam men heel lang aan dat het dagelijks gebruik van de wortel bij zou dragen aan een gezonde ouderdom, er waren immers weinig ouderen met Alzheimer of dementie. Maar na een recentelijk onderzoek blijkt dat maar 6% van de totale bevolking boven de 65 jaar is, waardoor er kennelijk relatief weinig ouderen zijn. Dus de verhoudingen liggen niet zodanig in evenwicht dat men zomaar kan aannemen dat men een gezonde ouderdom verkrijgt door het dagelijks tot zich nemen van kurkuma.

Kurkuma als medicijn

Wat wel bewezen is dat kurkuma (lees ook dit blog) ontstekingsremmend werkt bij wondjes en schrammen. Men past het tot de dag van vandaag nog steeds toe in India. Let wel dat het hier gaat om pure kurkuma en niet de gemalen kurkuma die wij hier meestal toepassen. Want daar zijn meestal zouten en andere specerijen aan toegevoegd. Wel zou men als men medicijnen gebruikt op moeten passen met het gebruik van kurkuma. De specerij kan namelijk een negatieve uitwerking op bepaalde medicijnen geven. Inmiddels zijn er door de jaren heen in de westerse landen verschillende kurkuma pillen te koop. Het zou goed zijn als laxerend middel, bovendien kan het ph-waarden positief beïnvloeden.

Hype?

Dus ook hier geldt: gebruik het met mate! Waar de ene zweert bij deze specerij, laat de ander een duidelijke waarschuwing horen. Zelf ga ik ervan uit dat men, zoals vanuit oudsher wordt aangegeven, dagelijks niet meer dan een theelepel mag gebruiken. Wetenschappelijke onderzoeken tot het jaar 2017 hebben nooit gezondheidsvoordelen aangetoond. Dus zou het hier ook weer om een hype gaan? En dat het enige positieve eraan het rinkelen van de kassa van de verkoper is? Er zijn immers kurkumapillen te koop in verschillende hoedanigheden, volledig afgestemd op de handel.

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording