We zitten momenteel in een griepperiode met veel mensen die een verkoudheid hebben, al is waarschijnlijk het ergste leed alweer geleden. Maar het zou me niets verbazen als er straks, halverwege februari, nog een staartje aan komt. Iedereen heeft wel eens een keer een griepje of verkoudheid gehad. En wat doe je dan? De ene helft zal zich tegoed doen aan paracetamol en de andere helft zoekt het in het alternatieve. Maar wat helpt nu waarvoor? Zo zijn er andere huismiddeltjes voor keelpijn dan voor hoest.

Ik zal hier wat verschillende soorten middeltjes beschrijven, die zeker het proberen waard zijn. Maar wat je daadwerkelijk kunt doen, ligt er ook aan hoe erg je klachten zijn. Dus als jij vindt dat je naar de huisarts moet, doe dat dan beslist.

Kruidnagels

Het beste middeltje dat verkoudheid verlicht, is een kopje kruidnagelthee. Ook goed overigens voor hoofdpijn. Kook water en schenk dat in een beker. Doe daar 4 à 5 kruidnagels in en laat dit een paar minuten trekken. Drink het als het nog warm is en je zult merken dat het je verkoudheid verzacht. Kijk maar eens hoe je je voelt na meerdere kopjes van de kruidnagelthee.

Kurkuma lunga

Voor keelpijn drink je kurkuma lunga thee. Doe een halve theelepel gemalen kurkuma lunga in heet water. Drink het lauwwarm en je zult zien dat je keelpijn verdwijnt en dan nog wel op een vriendelijke manier. Je kunt desgewenst ook wat honing door de thee doen. Als je er bovendien wat citroen aan toevoegt, helpt het de koorts te verlagen. Ook werkt kurkuma ontstekingsremmend.

Kaneel tegen verkoudheid

Kaneel is een goede slijmoplosser. Een vers gezet kopje kaneelthee zal ervoor zorgen dat het slijm zich los laat hoesten. Doe ook nu een halve theelepel in een kopje gekookt water en drink dit warm op. Je kan kaneel ook vers op een appeltje strooien en dat dan eten. Goed voor de vitaminen maar ook goed om het slijm los te weken.

Rijst

Als je last hebt van diarree, dan werkt gekookte rijst heel goed. Kook wat rijst, laat dit afkoelen en doe er wat yoghurt door. Roer er verder wat nootmuskaat doorheen. Eet dit rustig op. Daarna zal de diarree over zijn.

Citroen

Bij hoest kun je een citroen persen en vervolgens aan het sap honing toevoegen tot het een stroperig goedje wordt. Neem hier over de dag heen af en toe een theelepeltje van. Je zult merken dat je hoestprikkels eerst minder worden en daarna sneller verdwenen zullen zijn.

Zo zie je maar dat we zelf heel veel kunnen doen om een verkoudheid of griepje te verlichten. Het is beslist het proberen waard, maar ga er wel gezond mee om!

Liefs, Wies Bakker

  


Fotoverantwoording