Eeuwen geleden werden specerijen alleen door de elite gebruikt. Het was erg kostbaar omdat de specerijen van heel ver moesten komen. Wist je dat de grote ontdekkingsreizen in de 15de en 16de eeuw voor een deel niets anders waren dan zoektochten naar landen waar de specerijen voor het oprapen lagen? Eerst hadden vooral de Portugezen daarbij succes, maar in de 17de eeuw namen de Nederlanders via de VOC het wereldmonopolie van Portugal over.

Geneeskrachtig

Pas honderden jaren later kwamen specerijen ook voor het gewone volk beschikbaar, waarna het een gewoon handelsartikel werd. Specerijen werden toen en nu gebruikt om smaak aan gerechten te geven of om voedsel te conserveren. Een bijkomend voordeel is dat specerijen een geneeskrachtige werking hebben en gezond zijn.

In mijn blog van 18 februari (lees hier) schreef ik over de geneeskrachtige werking van kruiden. Zoals beloofd volgt nu wat informatie over specerijen en hun gezonde eigenschappen. In dit blog richt ik mij alleen op kaneel, komijn, kruidnagel, kurkuma en nootmuskaat.

Kaneel

Kaneel smaakt heerlijk in hartige en/of zoete gerechten. Maar het is ook een erg gezonde specerij, omdat kaneel de hoogste antioxidanten werking van alle specerijen heeft. Het stimuleert je bloedsomloop en zou bloeddrukverlagend werken. Het verzacht je keel bij keelpijn en het draagt ertoe bij dat je je lekker behaaglijk gaat voelen.

Komijn

Op peper na is komijn de meest gebruikte specerij van de wereld. Het werkt ontstekingsremmend en net als kaneel bloeddrukverlagend. Tevens is komijn goed voor je botten en voor je ogen. Mocht je dus pijn in je botten hebben, zoals vaak gebeurt bij vrouwen in de overgang, dan kan het geen kwaad om eens wat meer komijn toe te voegen aan je maaltijden.

Kruidnagel

Kiespijn en kruidnagelen is bijna één begrip. Door op een kruidnagel te bijten of door er een in je holle kies te stoppen wordt op den duur de pijn verlicht. Dit komt door de pijnstillende en ontstekingsremmende werking van deze specerij. Wist je overigens dat kruidnagel ook goed is voor een onrustige maag? Voeg aan je thee een paar kruidnageltjes toe en het zal rust in je maag brengen. Zorg wel dat je alleen de thee drinkt en niet de kruidnagel in zijn geheel mee inslikt.

Kurkuma

Kurkuma is een zeer gezonde specerij die ervoor kan zorgen dat ons immuunsysteem weer optimaal gaat werken. Zie het niet als wondermiddel, maar het kan er zeker toe bijdragen dat je je weer sterker gaat voelen bij dagelijks gebruik. Maar let op: voor kankerpatiënten kan het juist weer een negatieve werking hebben. Zeker als er ook nog hormoonbehandelingen zijn of volgen. Het schijnt dat kurkuma een ongunstige uitwerking heeft op dat soort behandelingen.

Nootmuskaat

Wat nootmuskaat gestrooid over je bloemkool of spruitjes smaakt heerlijk. Maar deze specerij is ook heel gezond omdat hij veel vitaminen en mineralen bevat. Daarom is het een goede bron van antioxidanten. Nootmuskaat werkt goed om schimmelinfecties te voorkomen. Tevens is deze specerij goed voor je huid, ogen en haar. Een bijkomstigheid van nootmuskaat is dat het lustopwekkend is.

Tot zover mijn toelichting op een vijftal specerijen. In een toekomstig blog zal ik er nog meer behandelen.

Liefs, Wies Bakker

  


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / Fyletto