Peterselie is een kruid dat iedereen wel kent. Men kan het goed toepassen bij het bereiden van gerechten. Wat veel mensen niet weten is dat men dit kruid pas op het laatst toe moet voegen aan de maaltijd. Want als men het meekookt, dan wordt peterselie bitter en verliest het zijn frisse smaak.
Bij de oude Romeinen diende peterselie als symbool voor vreugde. Als men er marjolein bij deed kon het worden gebruikt om af te rekenen met een kater. Het waren ook de Romeinen die deze plant over West-Europa verspreidden.
Vandaag de dag gebruikt men peterselie veelvuldig in de keuken, maar daarnaast wordt het – net als vroeger – ook nog steeds als medicijn gebruikt. Of in ieder geval als een huismiddeltje. Zo helpt peterselie prima bij een zere kies. Kneus daarvoor verse peterselie en leg dit mengseltje op de wang met de zere kies. Het zal de kiespijn verlichten of helemaal weg laten gaan. Ook kan het tegen oorpijn worden gebruikt, door het mengsel achter het pijnlijke oor te leggen. Bij een muggenbeet kun je wat steeltjes van de peterselie prakken en die op de muggenbeet leggen. Dat helpt op die plek tegen een zwelling en het stopt het jeuken.
Bij neerslachtigheid wil een glaasje peterseliewijn nog wel eens helpen. Vermeng wijn en wijnazijn met fijngehakte peterselie. Laat dit alles koken en voeg er na een paar minuten honing aan toe. Laat het nog even doorkoken. Zeef het daarna en vul hier een goed schoongemaakte fles mee. Drink het tweemaal per dag uit een likeurglaasje en je zult weer uit het dal klimmen. Ook doet deze wijn het goed bij slapeloosheid. Drink daarvoor een likeurglaasje voor het naar bed gaan.
Om het zenuwstelsel te stabiliseren gebruikt de volksgeneeskunde ook peterselie. Door er thee van te bereiden kun je je zenuwen beter in bedwang houden. Kook een kopje water en voeg daar twee theelepels gehakte peterselie aan toe. Drink hier drie kopjes per dag van.
Zo zie je maar dat peterselie meer is dan alleen een kruid om als smaakversterker aan gerechten toe te voegen.
Liefs, Wies Bakker
Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / praisaeng