Voor christenen is Pasen een belangrijk feest. Zij geloven dat Jezus op de zondag na zijn kruisiging uit de dood is opgestaan. Toch zijn het oude elementen uit het volksgeloof die met Pasen op de voorgrond komen. Vandaag is het eerste paasdag en traditioneel vieren we dat in Nederland meestal met een lekkere brunch of diner. Vaak wat uitgebreider dan op een doordeweekse dag.

Eieren zoeken met Pasen

De paasbrunch wordt al dan niet voorafgegaan door het zoeken naar chocolade eitjes of gewoon gekookte eitjes, die door de paashaas zijn verstopt. De eieren staan symbool voor vruchtbaarheid, want de lente zit immers in de lucht. Dan komt het jonge groen opnieuw aan de takken maar er worden ook dit voorjaar weer veel dieren geboren. Overigens is vruchtbaarheid een belangrijk thema in het volksgeloof, lees mijn blog over de maan maar eens.

Toverkracht

Het paasvuur dat nu nog op honderden plaatsten in vooral Oost-Nederland wordt aangestoken, stamt ook uit de vroegere tijden. Men wilde daarmee de heksen verjagen die, zoals men zei, juist met Pasen meer toverkracht zouden hebben. Een ander oud gebruik is dat men een rauw ei aan de sponning van de voordeur vastmaakte om boze geesten buiten te houden. Men moest wel oppassen dat het ei niet brak, want als er iemand in de buurt was zou het diegene ongeluk kunnen brengen.

Pasen in Duitsland

Vandaag de dag wordt buiten de standaard-gebruiken volgens mij niet meer aan dit soort bijgeloof gedaan met Pasen. Althans niet in Nederland, maar wel in sommige andere landen. Zo eet men in Duitsland rond Pasen extra veel groene groenten. Het zou niet alleen goed zijn voor de vitaminen maar groen staat ook symbool voor kracht. Dus de persoon die extra veel groene groenten eet tijdens Pasen zou meer kracht krijgen.

Italië

In Italië luistert men met Pasen natuurlijk graag naar de jaarlijkse boodschap van de paus aan de wereld. Men heeft een zeer uitgebreide lunch, waarna men met een rauw ei in de hand naar buiten gaat. Vaak doet er een heel dorp aan mee. Het is de bedoeling dat je jouw eitje tegen dat van een ander slaat. Degene die aan het eind van het spel nog steeds een heel eitje heeft, zou gezegend zijn met een jaar lang geluk.

Polen

In Polen besproeit men elkaar op de tweede paasdag met water. Dit zou voorspoed en gezondheid opleveren. Men vindt het die dag niet erg om door en door nat te worden. Hoe meer hoe beter zelfs.

Een week Pasen op Corfu, Griekenland

In Griekenland gaat men het liefst naar het eiland Corfu om daar zowat een hele week Pasen te vieren. Zodra Pasen nadert, zet men op de balkonnetjes kruiken gevuld met water. Die worden dan daarna naar beneden gegooid. Hiermee wil men vruchtbaarheid afroepen.

Zweden

In Zweden gaan vandaag de dag nog steeds kinderen als heks verkleed langs de deuren. Ze nemen dan zelfgemaakte tekeningen mee die men inruilt voor snoepjes. Een heks moet je immers te vriend houden…

Zo zie je maar dat elk land met Pasen zijn eigen gebruiken kent.

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording

cc-by