Wat is de natuur toch mooi. Hier in Noord-Brabant staan langs de wegen veel wilde bloemen. Klaprozen, brem, korenbloemen, boterbloemen en madeliefjes, deze bloemen zie je dit jaar in overvloed. Omdat ik regelmatig fiets kom ik vaak hele velden wilde bloemen tegen en dat is echt een pracht voor het oog. In de bermen zie ik ook vaak de weegbree en het fluitenkruid. Over die twee wil ik het nu eens in het kort gaan hebben.
Wist je dat weegbree helpt tegen de pijn en/of jeuk van een insectenbeet? Het is wel nodig dat je meteen ter plaatse het blad van de weegbree kneust en samenperst tot een mengsel dat direct op de beet dient te worden uitgesmeerd. Ook helpt dit goed door het op eczeem aan te brengen. Het middeltje kan de droogte van de huid en daarna het probleem verlichten. Bovendien is het gekneusde blad van de weegbree goed om te gorgelen bij een ontsteking in de mond. Vroeger werden de bladeren van deze plant in de schoenen gestopt om blaren te voorkomen. Er was een tijd dat men weegbree at als groente. Dit zou bronchitis kunnen voorkomen en/of verlichten. Hier gebruikte men zowel het blad als de bloem van de weegbree voor.
En ja, dan het fluitenkruid. De naam zegt het al: men kan van de holle steel een fluitje maken. Het fluitenkruid is familie van de bereklauw maar minder agressief. Tegenwoordig zijn specialisten bezig om van het fluitenkruid een medicijn te maken dat een geneeskrachtige werking zou hebben tegen kanker.
Dus beide op het oog onbelangrijke planten en bloemen zijn best belangrijk waar het hun medicinale werking betreft. Gelukkig beginnen steeds meer gemeenten in Nederland het nut van deze wilde bloemen in te zien en worden ze tijdens hun bloei niet meer gemaaid.
Liefs, Wies Bakker
Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / Alinamd