Bij ons in Nederland viert men oud en nieuw meestal met familie. De oliebollen en appelbeignets mogen daarbij niet ontbreken. Ook komen er andere hapjes op tafel en meestal wordt de nodige drank genuttigd. Waarbij men vaak om 00:00 uur een fles bubbels ontkurkt. Na middernacht steekt men het vuurwerk aan om het nieuwe jaar welkom te heten en tevens om het oude jaar af te sluiten. Vroeger stak men het vuurwerk (of carbid) vooral aan om de geesten uit het oude jaar te verjagen. Meestal worden om twaalf uur de kerkklokken geluid, met van oudsher hetzelfde doel.
Oud en nieuw wordt niet in alle landen op dezelfde manier gevierd. Elk land heeft zo zijn eigen tradities. Hierna beschrijf ik met een paar voorbeelden hoe men in andere landen de jaarwisseling viert.
België
Ook onze zuiderburen hebben hun traditie. De Belgen geven elkaar drie kussen en vertellen wat hun voornemens voor het nieuwe jaar zijn. Ook zij steken hun vuurwerk af. Eventuele coronamaatregelen zouden dit jaar in België bij het kussen roet in het eten kunnen gooien.
Brazilië
De Brazilianen vieren oud en nieuw als het kan meestal aan het strand. Men is dan gekleed in witte kleding. Dat is om de goedheid voor het nieuwe jaar te tonen. Ook gooit men rozen en andere bloemen in de zee om een offer te brengen aan de zeegodin Iemania.
Duitsland
Onze oosterburen vieren de jaarwisseling onder de naam Silvester, wat een vernoeming is naar de heilige Silvester. In Duitsland is het een traditie om rond oud en nieuw lood te smelten en dat in een pot koud water te schenken. Uit de vorm die bij het afkoelen ontstaat zou men kunnen aflezen of het nieuwe jaar een goed jaar zal zijn.
Hongarije
In Hongarije zingt iedereen om klokslag 00:00 uur uit volle borst het Hongaarse volkslied.
Roemenië
Sommige Roemenen gaan met oudjaar in oude lompen de straat op. Zo wil men afdwingen om er in het nieuwe jaar toch iets beter bij te mogen zitten. Dus dat men een beter jaar krijgt dan het jaar ervoor.
Spanje
In Spanje eet men traditioneel bij elke slag die de klok slaat om 00:00 uur een druif, dus twaalf druiven in totaal. Als dit je goed afgaat, dan zul je twaalf goede maanden hebben in het nieuwe jaar.
Suriname
In Suriname sluit men het oude jaar af met een swiet watra. Dat is gewoon een lekker ruikend bad. Dit alles om boze geesten en het kwade af te wenden. De komst van het nieuwe jaar wordt meestal gevierd met een feestje. Waarbij de nodige muziek en eten niet mag ontbreken. Ook worden er bommels (vuurwerk) afgestoken.
Aan het eind van dit laatste blog van 2021 rest me alleen nog om iedereen een fijne jaarwisseling toe te wensen!
Liefs, Wies Bakker
Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / Formatoriginal