Via deze weg wil ik alle lezers nog de allerbeste wensen overbrengen voor het jaar 2022.

Elkaar het beste wensen is ook een traditie die bij het nieuwe jaar hoort. Net zoals het eten van oliebollen. Ook zijn er veel mensen die zichzelf traditioneel iets opleggen in het nieuwe jaar. Zo wil men vaak stoppen met roken of wil men afvallen. Zelf moet ik zeggen dat ik daar nooit aan mee heb gedaan en nu nog niet.

Water

Ik vind dat als je een goed voornemen hebt, je daar alle dagen in het jaar aan kan beginnen. Zo ben ik inmiddels bijna acht jaar geleden gestopt met roken en wel op 11 januari 2014. Vanwege die datum lijkt dat op een goed voornemen, maar dat was het niet, het was een spontane actie van me. Mensen die me kennen weten dat ik graag afwijk van de standaard patronen. Misschien dat juist dat me de kracht geeft om het vol te houden, want zo is ook het stoppen met roken mij gelukt zonder hulpmiddelen. Gewoon het drinken van veel water deed mijn behoefte aan een sigaret vervagen.

Rechtervoet

Maar even terug naar tradities, die per land verschillen. In Brazilië bijvoorbeeld gaan veel mensen naar het strand en de zee om over zeven golven te springen en dan tijdens het springen zeven wensen uit te spreken. De Denen springen iets na middernacht van hun stoel en maken een rondedans. In Griekenland is het eerste bezoek in het nieuwe jaar van belang of je een goed jaar of juist een minder goed jaar zult hebben. Zo moet de eerste persoon die in het nieuwe jaar op bezoek komt met de rechtervoet naar binnen stappen en mag men niet met lege handen komen. Als dit als vanzelf gebeurt, dan zal het jaar voorspoedig voor je verlopen.

Goeds

In Rusland schijnt het dat men een wens opschrijft op papier en vervolgens dat blaadje verbrandt. De as doet men in een glas waarin men een sterke drank schenkt en het dan achterover slaat. Men drinkt als het ware de wens op. Nou, of dat nu wel zo’n goed idee is voor een nieuw jaar, ik betwijfel het. Maar of men nu wel of geen tradities heeft, ik hoop dat men het nieuwe jaar weer welkom heeft geheten en dat iedereen gaat proberen om er in 2022 iets goeds van te maken.

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / Elegant01