Wat is de natuur toch een prachtige gever. Planten kunnen niet alleen worden bewonderd om hun schoonheid, maar vele daarvan beschikken ook over geneeskracht. Alleen wordt het in onze drukke maatschappij niet altijd meer herinnerd en toegepast. En daardoor belandt de betreffende kennis vaak in de vergetelheid. Jammer, want sommige planten bieden echt een uitkomst voor kleine of grote kwaaltjes.

Zo zweerde Klazien uit Zalk erbij en was ze bij velen bekend als het Kruidenvrouwtje. Zij kende de natuurlijke kracht van de planten als geen ander. Een mooi mens was het. Helaas heb ik haar niet persoonlijk ontmoet, maar van wat ik van haar zag op televisie, zou ik haar zeker hebben gemogen. Ik zal hieronder enkele van haar beschrijvingen benoemen, wie weet is het leuk om een volgende keer weer wat andere weetjes te plaatsen.

Wist je dat je van munt maar heel weinig nodig hebt om buikkramp te verlichten? Voeg één takje toe aan je thee of gewoon in kokend water. En drink dit warm of koud.

We kennen natuurlijk allemaal wel de kamillethee, die een rustgevende werking zou hebben. Maar wat dacht je om kamille als medicijn tegen reuma te gebruiken? Leg gedroogde kamille in je bed, waarna het de pijn zal verlichten. Ook in bad geeft kamille rust en houdt het de huid soepel.

De eik kan ons ook van dienst zijn, zo kun je van een eikenblad een middel tegen roos maken. Kook het eikenblad en maak daar een aftreksel van, doop daar je vingers in en masseer het zo nu en dan door je hoofdhaar. Hier zul je resultaat mee behalen, want de roos zal echt verdwijnen.

Als laatste wil ik de aardappel benoemen. Bij een lichte verbranding van de huid door aanraking met een heet voorwerp, brengt de rauwe aardappel verlichting. Snijd de aardappel doormidden en dep daarmee voorzichtig de brandplek. Zorg dat je het vel of de blaar er niet afschuift. Gewoon deppen met het aardappelsap. Het geeft meteen verkoeling.

Zo zijn er voor ons heel wat planten of kruiden, gewoon uit de natuur, die als een eenvoudig geneesmiddel kunnen worden gebruikt.

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / Jochen