Zoals ik in mijn blog van 7 oktober schreef, vind ik de herfst het mooiste jaargetijde. Maar in de overbrugging van de zomer naar de winter brengt de herfst ook kou met zich mee. Je voelt duidelijk dat de zon al niet meer de warmte geeft die hij tot voor twee maanden geleden nog gaf. In de nacht kan het soms al vriezen aan de grond. En ook dat heeft zijn charme! Zo heeft het wel iets als je lekker warm aangekleed een wandeling in de kou kunt maken. Ik geniet er van. Gewoon de frisheid op je wangen voelen en zo nu en dan je adem zien dampen in de koude lucht.

Kastanjes

Na van de koude buitenlucht te hebben genoten, ga je weer je fijne warme huis in. Maar juist door de wisseling van temperatuur kan het zijn dat je last krijgt van een droge huid en/of kloofjes. Tegenwoordig zijn er allerlei crèmes of andere smeerseltjes te koop om dat te verhelpen. Maar wist je dat als je niets van dat alles in huis hebt, jij zelf een fijne goede crème of puree kunt maken? Dat kan met kastanjes. In deze tijd van het jaar zijn er genoeg kastanjes uit de bomen op de grond gevallen. Als je er maar enkele van opraapt, blijft er nog genoeg over voor dieren die ze eten, zoals sommige vogels.

Zonnebloemolie

Het maken van een probaat middeltje tegen een droge huid duurt niet lang. Kook ongeveer tien kastanjes een half uur in water. Pel de kastanjes na het koken en pureer ze. Voeg zo nu en dan wat van het kooknat toe, zodat het een mooie structuur krijgt. Ook kun je er, als je wilt, een beetje zonnebloemolie bij doen, niet al te veel. Zo krijg je echt een hele fijne crème.

Twee vliegen

Smeer er de droge plekjes of oneffenheden op je huid mee in en je zult zien dat het helpt. De crème kan je een week of twee blijven gebruiken. Daarna zul je, als dat nodig is, weer nieuwe moeten maken. Zoals ik al schreef zijn tien kastanjes voldoende om er een smeersel van te maken. Mocht je iets te veel over hebben, dan leent deze puree zich heel goed om je handen schoon te krijgen nadat ze vies zijn geworden van een klus. Dan heb je dus meteen twee vliegen in één klap!

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / ilpo