Laatst ben ik door mijn man verrast met een heerlijk parfum. Het heeft een fris oriëntaalse geur met een luchtje dat heel lang blijft hangen, dus ik ben er erg blij mee. Het ‘probleem’ is alleen dat ik er na verloop van tijd zelf steeds minder van ga ruiken. Ik heb dan de neiging om er iedere dag meer van op te gaan doen. Maar aan de andere kant weet ik ook dat ik daarmee moet oppassen, want voor ik het weet gaat alles in de omgeving naar mij ruiken.
Emoties
Geuren zijn eigenlijk best interessant. Op de eerste plaats zijn ze persoonlijk. Overal waar je komt in je leven, ruik je geuren om je heen. En die geuren blijf je je altijd herinneren. Denk aan de geur van het huis van bepaalde familieleden. Of je herinnert je de geur van een dennenbos toen je jaren geleden in een warm land op vakantie was. Ruik je een luchtje tijdens het koken, dan kan zomaar een herinnering uit je jeugd komen bovendrijven. De lucht van zweetvoeten kan doen denken aan een vroegere collega. Op dezelfde manier kan een bepaalde geur ook emoties oproepen, invloed hebben op je humeur of zelfs een geneeskrachtige werking hebben.
Aromatherapie
Al in de late middeleeuwen werden in Europa voor medische doeleinden etherische oliën gemaakt. In het jaar 1753 publiceerde een apotheker een boek waarin hij zo’n honderd van dat soort “oliën met een luchtje” beschreef. Een kleine tweehonderd jaar later, in 1936, werd de term “aromatherapie” bedacht door de Fransman Gattefossé die het ontwikkelen van parfums als beroep had.
Vernevelaar
Je kunt je humeur positief beïnvloeden met etherische oliën. Zelf heb ik een diffuser of vernevelaar, waarmee een heerlijke frisse lucht kan worden verspreid. Dat is ook goed bij een droge lucht in huis. Een paar druppeltjes olie zorgen al snel voor een geur naar keuze in bijvoorbeeld je woonkamer. Het is echter minder geschikt om te gebruiken voor genezing, omdat je er in een grote ruimte weinig van kunt inademen.
Stress
Een echte rustbrenger is lavendelolie. Over lavendel heb ik al eerder een blog geschreven (lees het hier). Lavendel is een van de oliën die in de aromatherapie het vaakst wordt gebruikt. Tegen stress in het algemeen wordt wel bergamotolie toegepast. Deze olie komt van de Bergamoboom af. Genoemde boom, die citrusvruchten geeft, groeit in Zuid-Italië, maar is vreemd genoeg genoemd naar de Noord-Italiaanse stad Bergamo. Net als met de benaming kun je met deze olie meerdere kanten op. Het is een geurstof in parfums en bijvoorbeeld in eau de cologne. Maar het wordt ook gebruikt als smaakstof, zo komt het voor in Earl Grey thee.
Tenslotte
Zo zie je maar dat het principe van parfums en etherische oliën heel dicht bij elkaar ligt. Met dit verschil dat er in parfums makkelijk kunstmatige stoffen kunnen voorkomen, terwijl de etherische oliën juist 100% natuurproducten zijn. Dat verklaart het dat de oliën een geneeskrachtige werking hebben, terwijl de parfums alleen een lekker luchtje brengen…
Liefs, Wies Bakker
Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / Ginaellen