Iedereen kent de lavendelstruik wel. In de zomer vind je in de Provence in Zuid-Frankrijk uitgestrekte lavendelvelden, die duizenden toeristen trekken. De prachtige paarse kleur van de bloeiende planten is dan ook een lust voor het oog. Over de geur die de plant verspreidt zijn de meningen verdeeld: de een houdt ervan en de ander vindt de geur te doordringend.

Massage

Lavendel kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Als men vroeger op vakantie ging naar Frankrijk, bracht men vaak lavendel in een stoffen zakje mee terug als souvenir. Men kon de zakjes in de linnenkast leggen tussen het wasgoed. Het verspreidde dan een fijne geur tussen het linnen. Maar niet alleen voor de geur weet men lavendel te vinden. Ook als massage-olie is deze plant een aanrader. Een goede eigenschap van lavendel is dat hij rust geeft. En dat komt net tijdens een massage goed van pas. Lavendelolie heeft meestal als aangename bijwerking dat het enige tijd na de massage nog steeds doorwerkt.

Rust

Ook werkt de olie ontsmettend en ontstekingsremmend. Heb je een ontsteking op je arm of been, smeer het dan in met lavendelolie, je zult er baat bij hebben. Ook is er olie op de markt die kan worden gebrand. Brandende lavendelolie geeft een fijne sfeer in huis. In een huis waar men lavendelolie brandt, wordt men op het gemak gesteld. De ruimte waar de lavendelgeur zich verspreidt zal rust uitstralen. Ook heeft lavendel tijdens het branden de kracht om het huis van klein ongedierte te ontdoen. Kleine insecten houden niet zo van de geur van lavendel, denk daarbij aan motten of spinnen.

Thee

Ook is lavendel goed voor de inwendige mens. Denk bijvoorbeeld aan het drinken van lavendelthee voor het verhelpen van onrust in je lichaam, of bij hoofdpijn. Het drinken van lavendelthee zal zeker kunnen bijdragen tot het sneller verlost zijn van onder andere deze kwaaltjes. In de 17e eeuw noemde men lavendel ook wel “het blauwe goud”. Dat was meer omdat het vanaf die tijd ook toe gepast werd in de parfumindustrie.

Maar gezien zijn algehele werking vind ik het “het blauwe goud” een mooi gevonden bijnaam voor de plant die wij kennen als lavendel.

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / Veneratio