Iedereen gebruikt weleens kruiden en specerijen, bewust of onbewust. Maar als je vraagt wat het verschil tussen beide is, blijft men meestal het antwoord schuldig. Toch is het onderscheid makkelijk te maken: kruiden kan je als plantje kopen en zelf kweken. Specerijen komen van wortels, zoals bij gember het geval is. Beide verrijken de maaltijd en ze zijn ook nog eens supergezond vanwege de eigen vitamines en mineralen.

Extra smaak

Je gebruikt ze voor extra smaak in je eten of in je thee, maar je beseft dan vaak niet dat kruiden en specerijen antibacteriële en antivirale eigenschappen hebben. Ze bevatten veel vitamine B en zoals gezegd diverse mineralen. Meestal hebben ze meer geneeskrachtige antioxidanten dan fruit of groente.

Waar de een zweert bij basilicum, zweert de ander bij koriander als kruid om de pasta lekkerder te maken. En zo heeft iedereen zijn favoriet. Hierna zal ik vijf verschillende kruiden noemen: citroenmelisse, pepers, dille, laurier en rozemarijn.

Citroenmelisse

Een kopje thee gezet van citroenmelisse is goed voor een geprikkelde darm, maar ook gezond voor de galblaas. Je kunt de thee drinken als een hulpmiddeltje bij menstruatiepijn of voor een onstabiele schildklier.

Capsaïcine

Het is een moeilijk woord, maar capsaïcine is een nuttig stofje dat in verschillende paprikasoorten voorkomt, zoals in chilipeper of bijvoorbeeld in de Madame Jeanette. Het stofje maakt de peper erg heet, maar het is ook goed voor je. Het zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor verkoudheid en het heeft een goede antibacteriële werking. Tevens zit er in de peper ook nog veel vitamine C, B6, kalium maar ook ijzer, fosfor en niet te vergeten magnesium.

Dille

Het kruid dille heeft een positieve werking op onze nachtrust. Dus als je bij het avondeten dille gebruikt zul je op den duur eerder de slaap kunnen pakken en vaster kunnen slapen.

Laurier

Laurier verhoogt je immuunsysteem en verbetert je zenuwstelsel, ook is het goed voor je huid en haar. Het zal meer glans geven aan zowel het haar als je huid.

Rozemarijn

Het kruid rozemarijn is goed voor het ontgiften van je nieren. Ook werkt dit kruid bacteriedodend en bloeddruk- en koortsverlagend.

Tot slot

Dit waren voor deze keer vijf kruiden die ik onder de aandacht wilde brengen. Een volgende keer komen de specerijen aan bod en mogelijk nog wat meer kruiden.

Liefs, Wies Bakker

  


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / JanPietruszka