Steeds vaker wordt mij de vraag gesteld hoe men zich kan zuiveren van dingen die blijven hangen. Het kan hier gaan om negatieve energieën, maar ook om entiteiten. Of misschien wil diegene gewoon een spiritueel bad waarbij men zichzelf daarna weer als herboren voelt. (Lees eventueel ook dit blog). Ik zal hierna een spiritueel bad met de naam “Switi watra” beschrijven. Dat is Surinaams voor “zoet water”. Zoals zal blijken, wordt het water zoet gemaakt aan de hand van de middelen die je eraan toevoegt.

De benodigdheden

Wat ervoor nodig is kan worden gekocht bij de Surinaamse toko: een flesje 7 Geesten, Florida Water en Rozenwater. En ook noodzakelijk is een nieuw afwasteiltje, met een nieuwe witte handdoek. Het is belangrijk dat beide dingen nieuw zijn, omdat het ten goede van jezelf komt. Op de dag dat je switi watra wilt gaan doen koop je een bosje rozen. Tot slot heb je een witte kaars nodig en een snufje zout dat je vast wel in de kast hebt staan.

De voorbereiding van switi watra

Spoel het nieuwe teiltje even om met een scheutje Florida Water. Zet het teiltje op een kruk of tafeltje, maar, let op: NIET OP DE GROND. Vul het teiltje met warm/lauw water tot ongeveer de helft. Doe er een derde van de flesjes Florida Water, 7 Geesten en het Rozenwater bij. Zet er een heel klein beetje zout in. Verspreid de rozen als een waaier bovenop de rand van het teiltje en leg daar de schone nieuwe handdoek overheen. Laat dit zo een kwartiertje staan.

De wasruimte

Ondertussen plaats je de kaars in een kaarsenhouder of op een bordje en steek je de kaars aan. Plaats deze kaars vervolgens in de ruimte waar jij jezelf gaat wassen c.q. waar de switi watra zal gaan plaatsvinden. Als er ongeveer een kwartier om is haal je even de handdoek weg en ga je de roosjes knakken. De bloemblaadjes doe je in het teiltje. Knak eenmaal het kopje van de roos. Als hij niet meteen loslaat, laat je het roosje zitten. De kopjes die wel loslaten doe je in het reukwater. Als je zo het hele bosje gedaan hebt zullen de meeste roosjes in het water liggen. Misschien dat er nog een of twee aan de steel zitten.

Pak de steeltjes allemaal bij elkaar om ze terug te leggen in de verpakking waarin ze zaten. Nu wrijf je met je handen de roosjes die in het water liggen fijn. Gewoon mooi los wrijven. Leg de handdoek nog even terug op het teiltje. Ondertussen maak jij je klaar voor de zuivering. Je kunt dit gewoon doen alsof je gaat douchen.

De zuivering

Ga onder de douche staan en spoel jezelf af. Zet, als je dat wil, daarna de kraan uit. Vervolgens neem je het teiltje in je hand. Met je andere hand maak je schepbewegingen en neem je dus het rozenwater in je hand. Je mag ook een klein kopje nemen als je dat makkelijker vindt. Schep nu dat water met de rozenblaadjes, terwijl je onder de douche staat, over je heen. En vraag, als er iets bij je is, “dat hetgeen wat bij je is en wat niet van jou is terug wil gaan naar de eigenaar. Je wilt met rust gelaten worden. Je wilt ook de ander naar het licht sturen.”

Je mag ook een gebedje doen als je daar behoefte aan hebt. Spreek zuiver en geen boze woorden. Blijf ondertussen het rozenwater in kleine hoeveelheden over je heen gieten terwijl je onder de douche staat. Zet als je klaar ben het teiltje terug op de kruk of tafeltje. Nogmaals: NIET OP DE GROND. Nu neem je met beide handen een flinke scheut van het rozenwater en was je je gezicht en hoofd. En je zegt: “dat je hoopt dat de rust mag terugkeren“.

De afsluiting van switi watra

De blaadjes die nu nog in de douche liggen kun je met de steeltjes van de roosjes opvegen, terwijl je lichaam opdroogt. Pak de blaadjes met je handen op en leg ze terug in het papier dat om de roosjes zat. Het beste kun je dit afval later terugbrengen naar Moeder Aarde. Dus gooi de inhoud van je verpakking buiten in het bos of in je achtertuin. Het papier kan je in de prullenbak gooien.

Tot slot

Mocht er nog wat reukwater over zijn in de teil, dan kun je dat nog de dag erna gebruiken als je wilt. Gewoon voor de lekkere reuk. Spoel het lege teiltje om, doe er een zak omheen en zet het weg. LET OP: je mag het teiltje nooit gebruiken voor andere doeleinden dan voor dit bad. Gebruik het dus niet om je huis mee schoon te maken. ECHT NIET DOEN HOOR!! De kaars mag je of laten branden of uitblazen als je helemaal klaar bent, dat wil zeggen als je ook het afval van de roosjes hebt opgeruimd.

Succes en liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording: Door ATV-Networks – Voorbereiding Switi Watra Inheemse Volkeren, CC BY 3.0