In het najaar als het vochtiger wordt kun je in het bos of op een veld zomaar een heksenkring tegenkomen. Maar wat is dat eigenlijk en hoe ontstaat een heksenkring? En wat hebben heksen ermee te maken? Een heksenkring is een natuurlijke cirkel van paddenstoelen. Deze paddenstoelen ontstaan uit één zwamvlok. Heksenkringen van verschillende soorten kunnen door elkaar heen groeien.

Ondergronds

Een van de oudste heksenkringen leeft in Frankrijk; deze is ongeveer 700 jaar oud. Een heksenkring groeit heel langzaam en kan al jaren aan het groeien zijn voordat hij tevoorschijn komt. De meeste tijd groeit de zwam onder de grond, totdat hij ineens opduikt. Dat kan dan lijken alsof de zwammen daar in één nacht zo gegroeid zijn. De heksenkring blijft net zo lang groeien tot een andere zwam hem tegenhoudt.

Onheilspellend

De heksenkring kan iets magisch hebben. Dat komt door zijn geheimzinnige karakter zoals de ronde vorm en het plotselinge verschijnen. De naam heksenkring komt voort uit de gedachte dat op die plek heksen gedanst zouden hebben. Vaak vermomd als katten. Er bestaat een mythe dat als men in een heksenkring zou stappen, men er niet meer zelf uit kan komen zonder hulp van buitenaf. Ook zijn er verhalen dat het een slecht teken is als er ergens een heksenkring staat. Het zou iets onheilspellends voort kunnen brengen. Men dacht vaak dat het iets van het kwade was als men een heksenkring zag.

Elfen

In Brabant bij Oss, ligt op de hei een heksenkring waarvan men zegt dat daar op die plek alleen maar heksenkringen groeien. Er zou daar steeds een heksenkring terugkomen. Ook hadden mensen vroeger verschillende meningen over hoe een heksenkring zou zijn ontstaan. Sommige mensen geloofden dat ze van buitenaardse wezens kwamen. Anderen dachten dat elfen er iets mee te maken zouden hebben en weer anderen dachten dat het de heks was die hier haar inbreng had.

Het blijft een mooi fenomeen dat mensen altijd blijft boeien en waaraan men mooie mythes en verhalen kan verbinden.

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / photomorgana