Iedereen maakt wel eens mee dat hij of zij iets ziet wat door een ander niet of anders gezien wordt. Soms hebben we zo onze eigen privécodes die niet door anderen herkend worden. Wat denk je van het aanbrengen van een puntje op je hand om iets te onthouden? Of een knoop in je zakdoek omdat je niet moet vergeten om de vuilniszak buiten te zetten? Of door het plukken van bloemblaadjes laten bepalen of iemand van je houdt? Maar er zijn ook dingen die je niet kunt herleiden naar iets, maar waaraan men van oudsher wel een betekenis heeft gehangen.
Zo zou het onder een ladder door lopen ongeluk brengen. Of zou een vrouw die dat deed een jaar lang niet trouwen. De reden dat men er negatief naar keek was dat een ladder tegen een muur een driehoek met de grond veroorzaakte. Dit zou dan het symbool vormen dat je de duivel aanbad. Zelfs in het moderne leven worden we daar nog aan herinnerd. Zo waarschuwen driehoekige verkeersborden meestal voor gevaar.
Net als het passeren van de ladder aan de verkeerde kant, zouden ook zwarte katten ongeluk brengen. Zwart was immers de kleur van de dood. En een kat werd geassocieerd met een heks. Dus dan weet je het wel als je dat bij elkaar optelt. Terwijl in Engeland juist een witte kat ongeluk brengt en een zwarte geluk. Zo zie je dat elk land zijn eigen vormen van (bij)geloof heeft.
Iedereen kent wel het gezegde dat gebroken spiegels ongeluk brengen. Maar hoe verklaar je dan, aan de andere kant, dat scherven geluk zouden brengen? Zo’n tegenstelling heb je ook bij het lieveheersbeestje. Dat zou geluk brengen als het naar je toe komt vliegen. Maar als je het dood zou slaan brengt dat ongeluk en als je het vertrapt zou er wel eens heel slecht weer kunnen komen. Maar ook dit gegeven wordt in verschillende landen anders uitgelegd.
Zo heb je met (bij)geloof meerdere kanten van het verhaal, waarbij je jezelf met je gezonde verstand moet afvragen wat er waar van zou kunnen zijn. Is er in sommige situaties sprake van toeval of toch van paranormale, bovennatuurlijke krachten? Iedereen mag dit voor zichzelf invullen. De een houdt er zich aan vast en de ander legt het naast zich neer, zo zal het altijd blijven.
Liefs, Wies Bakker
Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / MatHayward