Nog maar een paar weken en het is alweer zomer. Na een koud voorjaar hoop ik maar dat de zon ons in de zomer veel energie, kracht en warmte gaat geven. Met vrolijke kleuren zullen er talloze zomerse bloemen uitbundig bloeien. Hieronder beschrijf ik een viertal mooie zomerbloemen die bovendien een geneeskrachtige werking hebben.
Bekende zomerse bloemen: de zonnebloem
Van de zonnebloem is bekend dat de bloem al vanaf 1000 voor Christus in Noord- en Zuid-Amerika als bloem gekweekt werd. Een paar duizend jaar later zouden de Inca’s deze zomerse bloemen verder cultiveren. De zonnebloem was een beetje geheimzinnig voor ze. En dat geldt nog steeds. De bloem lijkt niet alleen op de zon, maar draait op zonnige dagen ook met de zon mee. ‘s Nachts draaien alle bloemhoofden, die wel 30 cm breed kunnen worden, weer terug naar het oosten. Een schilder als Vincent van Gogh vond zonnebloemen fascinerend. In zijn Franse tijd (1887-1889) maakte hij wel elf schilderijen met zonnebloemen. En velen van ons zagen vaak een zonnebloem voorbijkomen op het laatste bankbiljet van vijftig gulden, voordat de euro kwam.
Niet alleen de buitenkant van de zonnebloem is bijzonder, ook het binnenste ervan is interessant. De zonnepitten kunnen uitgroeien naar lekkere pitjes die je voor allerlei doelen kon en kunt gebruiken. De olie die men maakt vanuit de zonnebloem bevat veel linolzuur en werkt cholesterol verlagend. Deze zomerse bloemen kan men koken voor het verkrijgen van gele verfstof. En zelfs de stengel kan men drogen voor brandstof. De pitten en de bloemblaadjes hebben een geneeskrachtige werking. Maar pas op, het eten ervan kan laxerend werken. Het bloemblad biedt een goede werking voor als men een opgeblazen gevoel heeft.
Wist je trouwens dat zonnebloemolie goed is tegen een droge huid?
Goudsbloem
Er bestaat een mythe over de goudsbloem. Toen Adonis stierf zouden er in plaats van tranen goudsbloemen uit de ogen van zijn geliefde Aphrodite gekomen zijn. Ook zouden heksen de plant gebruiken in hun spreuken die met gezondheid en bescherming te maken hebben. De goudsbloem wordt ook wel oranjebloem genoemd. Tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog stak men als teken van verzet wel een goudsbloem in het knoopsgat om aan te geven dat men achter het Huis van Oranje stond.
Wat veel mensen niet weten is dat de goudsbloem eetbaar is en daarmee goed is voor de gal en de lever. Van de hele plant maakt men zalf. De plant zou desinfecterend werken. Door de zalf trekt een open wond samen waardoor het bloeden stelpt.
Passiebloem
De naam passiebloem bestaat sinds de 16de eeuw. Toen werd deze bloem door missionarissen in Zuid-Amerika ontdekt. Zij zagen zij in de kelk- en de kroonbladeren (elk vijf) een verwijzing naar tien van de twaalf apostelen. Maar wist je dat de passiebloem niet alleen een zeer mooie bloem is maar dat hij ook stress-verlagend en rustgevend werkt? Men droogt de bloem van de passiebloem en zet er thee van. Die helpt tegen nervositeit.
Zomerse bloemen: rozen
De roos is een hele mooie bloem met een geneeskrachtige werking. De rozenblaadjes bevatten heel veel vitamine C die je immuunsysteem een boost geven. Het drinken van rozenthee zou bovendien een goede invloed hebben op de psyche van de mens. Ook kan men rozenwater maken, wat dan weer een goed effect op de huid zou geven als men zich daarmee dept. Tevens kan de rozenbottel in positieve zin helpen bij het verlichten van een verkoudheid. Maak er een siroop van en neem daarvan zo nu en dan een lepel. Zo helpt het de verkoudheid oplossen.
Tot slot
Natuurlijk zijn er veel meer zomerse bloemen met een geneeskrachtige werking. Voorlopig heb ik mij op bovenstaande vier gericht, maar wie weet volgen er meer in de loop van de zomer.
Liefs, Wies Bakker