Een talisman of amulet is een voorwerp waarvan de drager gelooft dat het geluk en bescherming brengt. Het voorwerp dat als talisman wordt gebruikt zou positiviteit aantrekken. Het gebruik van een talisman is al eeuwen oud. In vroeger jaren droeg men vaak een konijnenpootje bij zich, of een kippenborstje. En soms een oud bot van een ander dier of zelfs van een mens. Ook schelpen of kruiden werden eertijds als talisman gebruikt. Men bond het aan een touw en droeg het in de broekzak of om de hals. Of een hoefijzer dat men boven de deur hing om het Kwade buiten te houden. Ook het dragen van een kruisje staat gelijk aan het hebben van een talisman. Men put er immers kracht uit, net zoals een klavertje vier geluk zou brengen.

Zo hebben we allen bewust of onbewust wel een keer een talisman gebruikt. Want heb jezelf niet eens het gevoel gehad dat je zoiets wilde hebben, maar niet thuis kon brengen waarom je dat graag wilde? Of heb je wel eens een schelp of mooie steen voor langere tijd bewaard omdat je er “iets” mee had? Deze kleine dingen lijken niets waard maar misschien hebben ze je toch geluk gebracht.

Er zijn meer voorbeelden. Denk eens aan een dromenvanger, een edelsteen of een geluks-boeddha. Te veel voorwerpen om op te noemen, zo kan ik nog wel even doorgaan.

Gelukspoppetjes

De meeste mensen zullen er hun eigen geluk aan willen koppelen. Ikzelf heb de rozenkrans van mijn opa als talisman en neem deze ook altijd met me mee. Alleen draag ik hem in een schelp in mijn handtas. Ik had hem ook bij me tijdens mijn vroegere huisbezoeken, waar hij mij altijd een goede dienst bewees.

Kleine leuke talismannen zijn de gelukspoppetjes, iedereen kent ze wel. Dat zijn kleine geinige houten poppetjes met gekleurde touwtjes die eraan vast zitten. Ze zijn door hun kleine formaat makkelijk mee te nemen als talisman. Dat wordt veel gedaan, want iedereen kan wel een beetje geluk gebruiken.

Na een paranormaal consult (reading) in mijn praktijk krijgt men steevast een aardigheidje mee en dat is dit keer zo’n gelukspoppetje. Een kleine gelukbrenger dus, die ervoor zorgt dat de bezoekers van mijn praktijk nadien altijd een klein beetje geluk bij zich hebben.

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / Anke