Het nemen van een bad met ezelinnenmelk ligt niet direct voor de hand. Enkele vroegere beroemdheden waren er echter helemaal weg van. Een bekend voorbeeld is de Egyptische koningin Cleopatra. Zij nam dagelijks zo’n bad en daar zou zij haar schoonheid aan te danken hebben gehad. Cleopatra werd immers altijd en ook nu nog als een beeldschone vrouw afgebeeld. Minder bekend is het dat ook koningin Elizabeth I van Engeland en Elizabeth van Beieren (beter bekend als keizerin Sisi) zich regelmatig in de ezelinnenmelk dompelden.

Vitamines

De baden met ezelinnenmelk schijnen vooral nuttig te zijn vanwege de goede uitwerking op de huid. Daarom worden er ook vandaag de dag nog steeds cosmetische producten van gemaakt. Voorbeelden zijn bodylotion en shampoos. De melk zit boordevol vitaminen en veel verschillende vetzuren, die een heilzame uitwerking zouden hebben op oneffenheden van de huid.

Scrub

De melkzuren in de melk zouden dode huidcellen beter afbreken. Het zou als een soort scrub werken. Hoe meer men zich met ezelinnenmelk insmeerde of baadde des te meer dode huidcellen er werden verwijderd. Ook zouden de aanwezige vitaminen A en E bijdragen aan een jongere en zachtere huid. Ezelinnenmelk zou bovendien heel goed werken tegen een droge huid.

Pasgeborenen en ezelinnenmelk

Baby’s die last hebben van dauwworm, een lastige huidaandoening, kunnen beslist baat hebben bij ezelinnenmelk. Ook gebruikte men deze melk om een stervend kind te baden om zodoende het kind te behoeden om te sterven. Anderen beweren dat men het bad gebruikte om het kind helemaal rein over te laten gaan naar het hiernamaals. Net of een kind sowieso al niet rein is, ook zonder een bad met  ezelinnenmelk. Zoals je ziet had men ezelinnenmelk hoog in het rijtje staan van wondermiddelen.

Moedermelk

Wist je overigens dat ezelinnenmelk, die minder vet is dan welke andere melk dan ook, een zeer goede vervanger is voor moedermelk? Als vrouwen vroeger geen voedzame stoffen in de moedermelk hadden zitten of er was te weinig melk aanwezig, dan had men liever ezelinnenmelk dan koe- of paardenmelk. Ezels hebben één maag die het aantal vetzuren beter tot zijn recht laat komen. De aanwezigheid van grotere hoeveelheden wei-eiwitten dan in koemelk maakt het dat de melk een belangrijkere voedingswaarde bevat. Ook zou ezelinnenmelk de lever ontgiften.

Ezelinnenmelk als medicijn

In Duitsland schrijft men op de dag van vandaag ezelinnenmelk voor aan alcoholisten die aan het afkicken zijn. Juist omdat het snel de lever ontgift en daarmee het lichaam van schadelijke stoffen ontdoet. Ook wordt ezelinnenmelk nu nog gebruikt voor verschillende huidaandoeningen, denk bijvoorbeeld aan psoriasis. Er zouden goede resultaten geboekt worden bij het drinken van de melk voor allerlei andere eczeem-aandoeningen. Maar ook wordt ezelinnenmelk als medicijn voorgeschreven aan mensen die kampen met klachten van het zenuwstelsel. Het zou namelijk ook een kalmerende werking hebben.

Dus hoewel de ezel nogal eens als “dom” zou overkomen, zijn er genoeg voorbeelden die aangeven dat het gebruik van ezelinnenmelk nog helemaal zo dom niet is.

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording