Een plant die ruikt naar “de poep van de Duivel”, die bestaat echt! In Nederland is het bekend onder de naam Duivelsdrek. Het komt van het Latijnse Ferula-assa-foetida, waarbij foetida “stinkend” betekent. Duivelsdrek is een plant die graag in bergachtige gebieden groeit en die wel tot anderhalve meter hoog kan worden. Alexander de Grote, die leefde in de vierde eeuw voor Christus, kwam deze plant bij toeval tegen tijdens zijn veroveringstochten in Perzië en India. Hij bracht het later mee terug naar Europa.
Stanklucht
Vroeger speelde deze plant een grote rol in een Oud-Hollands bijgeloof en dan bij uitstek in de provincies Friesland en Groningen. Men begroef duivelsdrek onder de drempel bij de voordeur. Juist de geur van de plant zou het kwade afweren. In het begin van de twintigste eeuw was dit nog heel gewoon. Maar nuchter als de Friezen en Groningers zijn, hield het bijgeloof geen stand. Jongeren voelden er niets voor om zo’n scherp ruikende plant te begraven bij de voordeur. Want zelfs na het begraven ervan bleef de stanklucht nog lang hangen.
Darmstreek
Duivelsdrek is een geneeskruid dat kan worden gebruikt om gerechten te kruiden. Over de smaak valt te twisten: sommigen vinden het lekker en anderen vinden het echt vies. De geur is zoals hiervoor al aangegeven sterk en niet heel erg aangenaam. De smaak heeft veel weg van ui en knoflook. Toch heeft het zin om duivelsdrek serieus te nemen, want het zou goed zijn voor zenuwaandoeningen en voor krampen in de darmstreek.
Antibacterieel
Het kruid heeft verder een heilzame werking op de stembanden, het zou de keel verzachten en ook op de luchtwegen zou het een rustgevende werking hebben. Ook gebruikte men het tegen een beginnende abortus en/of het uitblijven van de menstruatie. Voor deze volksgeneeskundige toepassingen wordt het vandaag de dag niet meer gebruikt.
In 1918 nog wel, toen heerste er een pandemie van de Spaanse griep. Deze werd effectief bestreden door het innemen van een aftreksel van duivelsdrek. De Chinezen onderzochten het kruid en ze vonden dat de plant een antibacteriële werking heeft, die ook hoest zou onderdrukken.
Vergeten
Men beweert dat als er voldoende duivelsdrekwortel aanwezig is, er geen griepspuiten meer gehaald zouden hoeven worden. Maar daar zijn de meningen nog over verdeeld. Wat vaststaat is dat duivelsdrek een heilzame werking kan hebben, al laat de naam van de plant je misschien anders denken. Jammer genoeg is dit een plant die niet meer veel in de natuur voorkomt. Het is helaas, net als zoveel andere dingen, een vergeten iets geworden…
Liefs, Wies Bakker
Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / mathes