De meeste mensen hebben er wel eens van gehoord: als je verkouden bent, leg dan een opengesneden ui op je nachtkastje. Dat zou beslist voor verlichting zorgen. Maar dat is bij lange na niet het enige wat je met een ui kunt doen. Hierna een lijstje met verschillende (vroegere) toepassingen.

Epidemie
Wist je dat men vroeger de ui al gebruikte voor het tegengaan van besmettingen tijdens een epidemie? Omdat een ui zwavel bevat, is het een goede schoonmaker van de bloedvaten en het darmkanaal. In dat verband kan men ook voor hardlijvigheid hulp zoeken bij een ui door hem te stomen.

Wormen
Het zal vandaag de dag niet meer zo vaak voorkomen, maar vroeger hadden mensen regelmatig last van wormen. Om ze te bestrijden kookte men uien en dat mengsel liet men een nacht in het kooksel staan. In de ochtend dronk men daar dan een beker van op de nuchtere maag. De wormen zouden in de meeste gevallen verdwijnen.

Aambeien
De ui die overbleef na het koken (zie hiervoor) pureerde men als men last had van aambeien. Een beetje boter erbij en men had een prima zalfje om van dat ongemak af te zijn. Hetzelfde zalfje werd trouwens ook gebruikt tegen winterhanden of wintervoeten.

Bronchitis
De vervelende verschijnselen die optreden bij bronchitis probeerde men af te zwakken door een in plakjes gesneden ui te koken in wat melk. Daaraan werd een beetje honing toegevoegd, waarna het mengsel dat men zo kreeg vóór het slapen gaan werd opgelepeld.

Huishouden
Naast dat de ui werd en wordt gebruikt voor allerlei kwaaltjes, kan dit gewas ook in en rond het huis voor allerlei handige oplossingen zorgen. Als je bijvoorbeeld een ui doet in het water waarmee je de ramen gaat lappen, hou je de vliegen buiten. Heb je maar een halve ui nodig bij het koken, leg dan de andere helft met het snijvlak naar beneden op een schoteltje waarop je zout hebt gestrooid. Als uien te snel uitlopen, houd dan de punt van de ui even tegen een vlam aan. Het uitlopen stopt daardoor, terwijl de kracht van de ui behouden blijft.

Serviesgoed
Als je de uienlucht niet van het mes of van het serviesgoed krijgt, strooi er dan wat zout overheen en wrijf dat over het naar uien ruikende voorwerp.

Autoruit
Dode vliegen en de resten daarvan op de autoruit kunnen heel goed worden verwijderd met een doormidden gesneden rauwe ui. Wrijf er overheen en de ruit is weer schoon.

Traanogen
Veel mensen lijken in huilen uit te barsten als zij een ui schillen. De traanogen kunnen echter worden voorkomen als je de ui eerst vijf minuten in koud water legt. Daarna zul je zien dat het allemaal een stuk makkelijker gaat.

Tenslotte
Zoals je ziet is de ui niet alleen maar het gewas wat wij bakken of stomen, of zelfs rauw eten. Het is daarnaast een goed hulpmiddeltje tegen allerlei kwaaltjes, terwijl je de ui ook in de huishouding zo nu en dan goed kunt gebruiken.

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / kmitu