Sinds vorig jaar bied ik vanaf de lente spirituele wandelingen aan. Samen met een ander persoon wandel ik dan door bos en hei, waarbij ik al lopend een persoonlijke reading geef. Dat kost veel tijd, maar als er nog tijd over is mag diegene een boom aanwijzen waarmee een connectie wordt gevoeld. Ik ga dan aan de hand van die aangewezen boom in op wat die boom mij over diegene vertelt. Elke boom geeft mij een andere boodschap door, die de bewuste persoon inderdaad goed blijkt te kunnen gebruiken.

Appelboom

Wist je overigens dat bomen sowieso veel symboliek voor ons kunnen bevatten? Een appelboom is daarvan een goed voorbeeld. De appel zou staan voor seksuele verleiding, denkend aan Adam en Eva. Maar ook zou de appel staan voor onenigheid. Er zou immers in de tijd van de Goden een twist zijn ontstaan door toedoen van een gouden appel.

Dennenboom

Omdat de dennenboom groenblijvend is, wordt hij met onsterfelijkheid geassocieerd. Vroeger werd de hars van de dennenboom gebruikt om te balsemen maar ook om te reinigen. Mongoolse sjamanen en traditionele genezers hadden veel ontzag voor het dennenbos waar goden en geesten zouden leven. En in de tijd van de Kelten versierde men de dennenboom met zilver en kaarsen om de zonnegod terug te laten keren.

Eik

In het oude Europa was de eik een symbool van sterkte en kracht en werd hij daarom vaak met goden afgebeeld. Het eikenbos werd door de Kelten als een heilige plaats gezien. Omdat eikenbomen gezien hun grootte de neiging hebben om bliksem aan te trekken, werden ze vaak in verband gebracht met dondergoden, zoals de Noorse Thor of de Griekse Zeus.

Goed werk?

De Noren legden een eikeltje als amulet neer voor een raam. Dat zou blikseminslag tegengaan. En omdat er in Noorwegen nogal wat houten chalets gebouwd zijn als huisvesting is het niet vreemd dat men daarvoor een eikeltje gebruikte. Maar het moest dan wel een eikel zijn van een oude boom. Die stond immers bekend om zijn kracht. Omdat de eikenboom er nog steeds stond, hadden de eikels blijkbaar hun werk goed gedaan.

Tenminste, dat dacht men. Maar of dat allemaal door de eikel gekomen was of dat het gewoon geluk was dat er geen inslag was geweest in de voorgaande jaren, dat kan niemand met zekerheid zeggen.

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / lostbear