Wij leven tegenwoordig in een luxe waar het geneesmiddeltjes betreft. Voor bijna alles heeft men wel een medicijn. Toch zijn er ook best veel mensen die bij het alternatieve zweren. Zoals ik al schreef in mijn blog van 22 juli 2021 (over natuurlijke geneeskracht) is er wat dat betreft genoeg te vinden in de natuur. En gelukkig komen er steeds meer mensen bij die eerst een natuurlijk middeltje willen proberen voordat ze overstappen op een farmaceutisch middel.

Natuurlijk mag men bij klachten nooit vergeten om naar een arts te gaan. Maar gewoon voor kleine ongelukjes of ongemakken zou men zich ook eens kunnen afvragen of er zelf niets aan te doen is. Tegen zweetvoeten zou men bijvoorbeeld bij de drogist eikenschorspoeder kunnen kopen. Als je dat kookt en daarna een voetenbadje neemt, ben je al na een paar dagen verlost van je zweetvoeten.

En wat dacht je van een blad van de witte kool als geneesmiddel voor een gekneusde voet? Voetballers hadden er vroeger baat bij. Zo kent iedereen ook wel de rustgevende werking van kamille. Maar wist je dat kamille er tevens voor kan zorgen dat blond haar ook mooi blond blijft? Je haar wordt er zelfs een beetje goudkleurig van. Gewoon kamille koken in een beetje water, dit af laten koelen en na het wassen van je haar dit water (na het te hebben gezeefd) over je haren uitgieten. Niets meer aan doen, je haar zal mooi goudkleurig-blond opdrogen.

Een ander voorbeeld: hulst heeft een goede reinigende werking op het lichaam. Drink een aftreksel van hulst een paar weken als thee en het zal veel vuil in het lichaam opruimen.

De geneeskracht van de Amerikaanse toverhazelaar is zo groot dat de Indianen er toverkracht aan toeschreven. Wellicht dat daardoor ook de naam is ontstaan. De blaadjes van de Amerikaanse toverhazelaar zouden, gekookt in melk, ervoor kunnen zorgen dat de melk daarna gebruikt kan worden tegen ontstoken ogen.

Zo zie je dat er heel veel uit de natuur te halen is. En dit is nog maar een klein deel van wat Moeder Aarde ons allemaal schenkt.

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / Ant