Omdat het de maand mei is waarin ik dit blog schrijf denk ik dat de meidoorn een toepasselijk onderwerp daarvoor is. De meidoorn komt uit de rozenfamilie en is al eeuwenlang de meest geplante inheemse struik in Europa. Door zijn scherpe doorns is hij zeer geschikt als haag, die ongewenste gasten buiten je tuin kan houden. De meidoorn bloeit mooi en met de aparte bladeren is het de moeite waard om deze plant in je tuin te hebben.
Boom
De struik is een lust voor het oog, zeker in bloei. Dan zie je dat deze plant uitbundig witte of witroze bloemetjes geeft. De meidoorn wordt vaak op het platteland aangeplant omdat hij flink kan uitdijen en dus ruimte nodig heeft. Sommige meidoornsoorten kunnen zelfs uitgroeien tot een boom. Als men de plant echter regelmatig snoeit, past hij zeker ook in een wat kleinere tuin.
Krachtige en sterke meidoorn
Ten tijde van de Romeinse keizer Nero was het de Griekse arts en chirurg Dioscorides die ontdekte dat de meidoorn geneeskrachtig was. Hij schreef zijn bevindingen tussen 50 en 70 na Christus op in een encyclopedie over kruidengeneeskunde en plantaardige stoffen. Dit boekwerk (een farmacopee) zou meer dan 1500 jaar in gebruik blijven. Meidoorn (Crataegus) is afgeleid van het Griekse woord “kratos” dat staat voor kracht en sterkte. Dat sloeg niet alleen op de geneeskundige kracht maar ook op de hardheid van het hout. Kolonisten brachten de meidoorn als sierplant en heggenplant vanaf de 16de eeuw over naar Amerika.
Gezonde werking van de meidoorn
Vandaag de dag wordt de meidoorn nog steeds als hulpmiddel bij verschillende klachten gebruikt. Meidoornthee zou een goede werking hebben op hart en bloedvaten. Het drinken van deze thee kan het hart versterken en de bloedvaten gezonder houden. Het zou tevens op cholesterol een goed effect hebben. Bovendien heeft het drinken van meidoornthee een gunstige uitwerking op de darmen.
Ontstekingsremmend
Het zorgt daarnaast voor een goede regulerende werking op de bloeddruk. Zowel een hoge als een lage bloedruk zou bij het drinken van de thee weer meer in balans komen. Door de rijke mineralen, vitaminen, terpenen en polyfenolische verbindingen zorgt meidoorn voor een goede ontstekingsremmende werking en versterkt het ons immuunsysteem.
Meidoorn tegen kramp
Doordat de thee ervoor zorgt dat men de zenuwen in bedwang kan houden zorgt het tevens voor een goede nachtrust. Een aftreksel van de bladeren van de meidoorn zorgt dat kramp wegblijft. Men kookt de bladeren en verpulvert deze nadat ze wat afgekoeld zijn. Dit verpulverde natte mengsel legt men op het been waarin de kramp zich vaak laat voelen. Je zult merken dat de kramp wegblijft nadat je je been meerdere malen met het mengsel hebt behandeld. Lees hier wat je nog meer tegen kramp in je benen kunt doen.
Liefs, Wies Bakker
Fotoverantwoording: Wikipedia