Over anderhalve maand komt de lente in zicht en dan verschijnen er weer paardenbloemen in velden en bermen. Ze bloeien van maart tot mei en van september tot november. Vooral kinderen vermaken zich met het wegblazen van de pluisjes die paardenbloemen afgeven. Veel mensen zien de paardenbloem daarentegen als onkruid, puur omdat de bloem nu eenmaal moeilijk uit tuinen te verwijderen is.

Kalk

Maar de plant is zeker geen onkruid, hij draagt juist bij aan een gezonde bodem. Omdat de paardenbloem penwortels heeft, zit hij, zoals hiervoor al aangegeven, muurvast in de grond. Deze wortels brengen via de pen kalk en mineralen naar boven waar de plant dan weer van deze gezonde stoffen gebruikmaakt.

Worm

Maar niet alleen de plant, ook de bovenste grondlaag wordt gezonder door de voedingsstoffen. Bijen vinden in de paardenbloem extra voeding voor de honing. En als de paardenbloem na de bloei afsterft, blijft er door de penwortel een mooi gangetje over voor de worm. Ook zorgt de penwortel dan voor een goede afwatering van de bodem.

Gezond

In de paardenbloem zitten veel vitamines. Naast met name vitamine B en C zit er veel zink in de plant. En niet te vergeten veel andere nuttige mineralen, zoals calcium, seleen, mangaan, fosfor, ijzer en magnesium. Om optimaal van deze gezonde stoffen te kunnen profiteren moet je wel heel wat paardenbloemen eten. Maar alle beetjes helpen natuurlijk.

Lever en nieren

Je kunt van de paardenbloemknopjes een thee trekken. Drink je die, dan kan de thee bijdragen aan het afvoeren van vocht. De blaadjes van de paardenbloem hebben een geneeskrachtige werking. Ze smaken bitter en dat zou dan weer goed voor de lever zijn. De bittere stof in de blaadjes zet je lichaam aan om harder te werken, waardoor de lever meer zijn best zal doen om schadelijke stoffen uit te scheiden. Dat geldt tevens voor de nieren, waardoor er ook weer meer vocht afgevoerd wordt.

Bitter

Zie dit alles echter niet als een wondermiddel, maar het kan zeker geen kwaad om zo nu en dan een kopje thee van de uitgedroogde paardenbloem te drinken. Of de bittere blaadjes gemengd met sla te eten. Want het is zoals men vroeger al zei: “bitter in de mond maakt het hart gezond“.

Liefs, Wies Bakker

 


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / Elenathewise