Mensen hebben de maan door de eeuwen heen altijd als iets mysterieus gezien. De maan heeft daarom vaak een hoofdrol gespeeld in mythes en legendes in verschillende culturen. Net als de zon is de maan een heel waardevol hemellichaam. In de prehistorie bouwde men steencirkels gericht op zon en maan, zoals onder andere Stonehenge. In de Griekse en Romeinse mythologie werden godinnen naar de maan genoemd. Voorbeelden zijn Selena en Luna. In de Hindoeïstische cultuur is er een god die geassocieerd wordt met de maan en wel Soma. Hij wordt vaak afgebeeld als een stier, die symbool staat voor vruchtbaarheid. Dat wordt dan weer in verband gebracht met de maan.

Oma

Er wordt vaak gezegd dat er meer baby’s geboren worden met volle maan, maar dit is nooit wetenschappelijk onderbouwd. Bij de oude Maya-culturen werd er een link gelegd naar de maan als het om de vruchtbaarheid ging. Men verbond er de godin Ixckel aan als godin van de maan, van de vruchtbaarheid en van de zwangerschap. Zij zou volgens de Maya-cultuur de oma van de maan zijn. Gezien haar leeftijd zou haar vruchtbaarheid minder worden en zo zag men haar dus als de afnemende maan.

Weerwolven

In Nederland kennen wij allemaal het verhaaltje van het mannetje in de maan. Er waren vroeger genoeg kinderen die geloofden dat als het volle maan was dat de doden op zouden kunnen staan. En nog een stapje verder: zouden de weerwolven ook niet verschijnen met volle maan? Deze figuur komt vooral voor in de Europese folklore. Allemaal leuke mythes om je eens in te verdiepen.

Energie

Tegenwoordig kijkt men nog steeds vaak naar een volle maan. Men zou er meer energie door kunnen verkrijgen. Ook zouden er met volle maan meerdere mensen zijn die niet goed kunnen slapen. Of de hele nacht wakker liggen. Ook zijn er mensen die beweren in de nacht van de volle maan meer naar het toilet te moeten gaan. Allemaal verhalen die men wetenschappelijk nog niet helemaal kan onderbouwen. Maar de maan is krachtig genoeg om eb en vloed aan te sturen. Het zou daarom ook zo maar kunnen zijn dat de maan invloeden heeft op mensen die er gevoelig voor zijn.

Ikzelf kan me beter opladen met volle maan. Zo voelt het voor mij althans altijd. Maar ook hier is er geen enkel bewijs of het door de volle maan komt of dat ik dan door iets anders meer energie heb. Wie weet kan men ook dit nog eens wetenschappelijk aantonen. De tijd zal het leren!

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / magann