Tegenwoordig willen steeds meer mensen leven in harmonie met hun echte natuur. Daar zoeken ze dan naar heling van hun ziekte of pijn. Een manier om dat te kunnen doen is door je tot een sjamaan te wenden. Maar wat is een sjamaan nu eigenlijk? Het woord betekent: “hij die weet“. Een sjamaan is een soort priester die vanuit het aardse in de geestenwereld werkt. Je zult goed geoefend moeten zijn om je op dit vlak te begeven. Er zullen rituelen vooraf gedaan moeten worden door de sjamaan om zich rustig in de geestenwereld te kunnen verplaatsen.

Onderhandelaar

Voor de sjamaan vergt het veel kracht om datgene waarvoor hij zich in de geestenwereld begeeft, mee terug te krijgen naar het aardse. Ook weet hij vooraf niet wat hem te wachten staat in de geestenwereld. Soms kan het gaan om een geest die een stukje ziel heeft meegenomen en het niet meer terug wil geven. Dan zal de sjamaan als onderhandelaar moeten optreden tussen de aardse mens en de boze geest. Hij zal dan proberen die relatie weer op orde te brengen.

Burn-out

Volgens de sjamaan komt het door het verliezen van de ziel dat je ziek wordt. De sjamaan denkt dat de grote ziel bestaat uit meerdere kleinere zielen. Zo zou een burn-out erop kunnen wijzen dat je het stukje ziel kwijt bent dat je aards laat zijn en je kracht geeft. Als je die stukjes kwijt geraakt bent dan heb je dus een stukje van je ziel verloren. Het overlijden van een dierbare kan een stukje van je ziel meenemen. Maar het nemen van drugs kan ervoor zorgen dat je echt een gedeelte van je ziel verliest. De sjamaan kan hulp bieden door dat stukje terug te vinden en te krijgen.

Planten

Voor de sjamanen is een ziekte een spirituele kwestie. Het is het gevolg van een situatie dat een persoon niet verbonden is met het aardse, of een ziel die niet verbonden is met het spirituele. De sjamaan gebruikt vaak planten om een heling toe te passen. Men is ervan overtuigd, of de plant nu wel bewezen krachten heeft of niet, dat het de plant zelf is die de mens geneest. De sjamaan past alleen de hulp van de plant toe, waarbij het de plant is die beslist.

Poort

Het is als aards persoon heel moeilijk om in begrijpelijke taal uit te leggen hoe het eraan toegaat in de geestenwereld. Ook is het moeilijk om in een paar zinnen alles duidelijk te krijgen. Kijk, dat er meer is tussen hemel en aarde, daar zijn inmiddels best wel al wat mensen van overtuigd. Maar dat het niet altijd goed is wat er daar tussenin zit, is niet voor iedereen even duidelijk. En men weet dan vaak ook niet waar men zich in begeeft als men eens een kijkje wil nemen in de geestenwereld. Of het hier nu gaat om glaasje draaien of om het oproepen van geesten. Je weet niet in wat voor poort je binnenstapt.

Zelf raad ik het altijd af om je zomaar te begeven in iets waar je weinig kaas van hebt gegeten. En tot slot over de sjamaan: een andere keer zal ik iets meer vertellen over de manier waarop die zich voorbereidt op het uitdragen van zijn krachten.

Liefs, Wies Bakker

  


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / ammit