De amethist is een kwartskristal en kristalliseert dan ook wel in zeszijdige prisma’s. Je kunt dat goed zien aan de bovenstaande afbeelding.

De oude Grieken droegen de amethist meestal om tovenarij af te weren. Ook zou de amethist goed zijn voor heimwee, want ook daarvoor werd hij gedragen in die tijd. De Griekse vrouwen vonden de amethist een hulpmiddeltje voor dronkenschap. Men hoopte dat als de man een wijntje dronk, hij deze steen onder in de beker zou leggen, want dat zou goed helpen tegen dronkenschap.

In de oudheid werd de amethist ook wel de Steen van Bacchus genoemd. Het verhaal wil dat de godin Diana een nimf, die verliefd was op Bacchus, uit jaloezie in een amethist had veranderd. Vanaf die tijd wordt de ontnuchterende zuivere werking van de amethist benadrukt in vele landen. Zo wordt de amethist vaak door boeddhistische monniken gebruikt om te mediteren. Puur omdat de amethist een zuiverende werking zou hebben.

Als men een amethist draagt voor zijn geneeskrachtige werking dan is dat vaak hiervoor:

    • de steen werkt ontspannend en kalmerend, draag de steen op de huid;
    • ook kan de steen verlichting bieden bij migraine. Leg de steen op het derde oog;
    • als men last heeft van lage bloeddruk kan de steen voor 24 uur in water gelegd worden, waarna men het water opdrinkt;
    • de amethist kan verlichting brengen voor mensen die veel moeten denken. Drink elke dag op de nuchtere maag een glas water waarin de amethist gelegd is. Vul een glas met water en leg daar de amethist in. In de ochtend haalt men de amethist eruit en en kan het water worden gedronken;
    • een amethist onder je kussen geeft je een goede nachtrust.

Ontlaad de steen eens per maand door hem onder stromend warm water te houden. Zorg dat de steen niet bloot wordt gesteld aan zonlicht.

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / borisss