Hou ouder ik word, des te sneller lijkt het leven te gaan. De dagen en weken vliegen voorbij. Zo kijk je uit naar je vakantie en zo is die alweer voorbij. En dan gebeurt er nog zoveel meer op de wereld. Het voornamelijk slechte nieuws komt uit alle hoeken en gaten op ons af. Maar uiteindelijk verandert de snelheid van de tijd nooit. Het is de flow van het meemaken van alles wat er om ons heen gebeurt, die ons het idee geeft van een haastig leven.

Uniek

Ondanks alle drukte en snelheid die ik meemaak en ervaar, probeer ik toch zo nu en dan in de natuur mijn rust te vinden. Dat doe ik door te beseffen dat elk moment anders en dus uniek is. Alles in de natuur is voortdurend in beweging en juist daardoor is die in detail eigenlijk nooit hetzelfde. Mooi toch? De natuur heeft zoveel mogelijkheden in zich, dat ik me regelmatig verbaas over de vele uitingen daarvan. Al is het alleen al de paranormale gave waarover ik mag beschikken. Maar ook de koolmeesjes op het balkon, het zaadje waaruit een tomatenplant groeit of de 38 meter hoge sequoia in het Geldropse kasteelpark, maken de natuur op veel manieren verbazingwekkend creatief. Dat wil zeggen, als ik het om mij heen wil zien en als ik er even de tijd voor neem óm het te zien.

Mini-tornado

Wat de natuur ook zo mooi maakt, is de onvoorspelbaarheid ervan. Dat zie je bijvoorbeeld met het weer. Vaak kijk ik naar de wolken, die geen dag gelijk zijn. Telkens weer nieuwe vormen, soms zelfs van mensen of dieren, het is gewoon leuk om dat waar te nemen. De natuur heeft nu eenmaal de vrijheid om die vormen uit waterdamp te maken. Soms is de natuur even minder leuk, zoals deze week bij die mini-tornado in Zierikzee. Dat was een zowel beangstigend als fascinerend schouwspel dat de natuur ons helaas ook kan voorschotelen.

Rust

De natuur is met het leven voortdurend bezig om met iets nieuws te komen, waardoor geen twee momenten precies hetzelfde zijn. Door dat te beseffen en even niet te denken in termen van haast of snelheid, is het mogelijk om een gevoel van rust te krijgen. Dan geniet ik van dat ene mooie, soms spiritueel aandoende moment en vergeet ik eigenlijk even de wereld om me heen. Want dat is broodnodig in deze waanzinnig snelle tijd!

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / firebrand_photo