Een bloedkoraal is eigenlijk geen steen maar een koraalsoort, die voorkomt in de Middellandse Zee. Men vindt het daar in diep water met een rotsachtige bodem. Teneinde het te beschermen, is het delven van dit koraal tegenwoordig verboden.

Om het als sieraad te kunnen gebruiken moet het koraal eerst worden gehard. In het oude Rome dacht men dat bloedkoraal beschermde tegen het boze oog. Daar droegen kleine kinderen dan ook vaak een ketting van kleine bloedkoralen, teneinde het boze oog af te weren. Wij kennen de bloedkoraal vooral als versiering bij de oude klederdracht van de Zeeuwen. Bij deze fraaie klederdracht draagt de vrouw meestal een  bloedkoralen ketting bestaande uit twee, drie of vier banen. Aan de voorkant op de hals wordt deze ketting gesloten door één grote mooie afgewerkte koraal.

Borstvoeding

Ook heeft het bloedkoraal een heilzame werking. Zo geeft het ontspanning en brengt het rust. Het zou bovendien emoties in balans brengen. Het dragen van een bloedkoraal werkt bloeddrukverlagend. Dus het zou zo maar kunnen zijn dat de bloedkoraal daar zijn naam aan dankt en niet aan de rode kleur, zoals velen denken. Er bestaan immers ook witte en zwarte bloedkoralen. Dit koraal heeft verder een positieve uitwerking op bloedarmoede en het werkt goed tegen een tekort aan ijzer in het lichaam.

Tevens bevordert het de melkproductie bij het geven van borstvoeding. Als een kind vroeger last had van het doorkomen van de tandjes dan zag je het vaak sabbelen op een kettinkje van bloedkoralen. Men legde de koralen ook wel in een glas water om de baby daar zo nu en dan een theelepel van te geven. Dit verzachtte de pijn die het krijgen van tandjes met zich mee kon brengen. Al werd het beide niet zo vaak toegepast omdat het bewerkte koraal gevoelig kan zijn voor water.

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / GoodOlga