Elk land heeft zijn eigen vormen van bijgeloof of oude gewoonten die men toepast. Zo zegt men hier in Nederland dat kurken in het bed kunnen helpen tegen kramp in de benen. Of dat een kastanje in de broekzak jicht en stijfheid helpt verlichten. Beide voorbeelden werken trouwens goed als ze voor dat doel gebruikt worden. Dit is redelijk bekend, maar in andere landen heeft men zo zijn eigen gewoonten die ons nogal vreemd voorkomen.

Bliksem

Wist je dat men in Turkije na middernacht de nagels niet meer knipt, omdat de stukjes nagel geesten zouden kunnen aantrekken? Men denkt dat nagels een deel van de ziel bevatten. Met de afgeknipte nagels worden daar immers stukjes van weggegooid, die boze geesten lokken. Dit gegeven wordt in meerdere landen geloofd en nageleefd.

Of op de Filipijnen, waar men erbij zweert dat men geen rode kleding moet dragen als het onweert. Rood trekt de bliksem aan en je zou daar dus door getroffen kunnen worden. In Cuba moet je nooit zeggen dat je een laatste drankje neemt voor je naar huis gaat. Men gelooft dan echt dat er iets met je gaat gebeuren voor je thuis bent.

Ei

Hoor je toevallig iemand op de eerste van de maand “rabbit rabbit” of “white rabbit” mompelen (konijn konijn of wit konijn) dan gaat dat vaak om Amerikanen of Engelsen. Door dit uit te spreken wordt om een voorspoedige maand gevraagd.

En in Bolivia kan men het ongeluk terugdraaien. Kom je daar in aanraking met ongeluk, dan kan je een rauw ei nemen om dat ongebroken over je lichaam te wrijven. Breek het ei daarna in een glas met water en plaats dit glas onder je bed. Volgens de Bolivianen zal het ongeluk dan snel verdwijnen.

Zo heeft elk land wel zijn eigen bijgeloof. En meestal zit er ook wel een kern van waarheid in. Men zou het gewoon eens uit moeten proberen, al zou ik met het rode shirt in de Filipijnen wel uitkijken. Je weet het tenslotte maar nooit…

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / Adrianam13