Van de oudheid tot aan de middeleeuwen dacht men dat bergkristal versteend helder ijs was. Er bestaan heel veel mythes en verhalen over deze steen, puur omdat bergkristal bijna overal te vinden is. Zo leggen de Indianen de steen nog steeds ter bescherming in de wieg bij een pasgeborene. En boeddhisten zoeken verlichting bij de steen tijdens hun meditatie. En omdat de bergkristal de dorst zou lessen was het de Romeinse keizer Nero die uit een bergkristallen kelk dronk.

Een kleine regelmatige bergkristal kan heel goed als een pendel dienstdoen. Er is niets zo zuiver als een bergkristal. Kleine kogeltjes gebruikt men als men het kristal in de hand wil dragen. Grote bergkristallen legt men vaak neer om de lucht te zuiveren, of puur om een fijne energie te krijgen in een ruimte.

De geneeskrachtige werking van een bergkristal uit zich op verschillende manieren:

  • een bergkristal kan weer meer warmte brengen in gevoelloze ledematen;
  • de steen kan bloedingen stelpen;
  • doordat de bergkristal koel voelt, kan hij blaren laten verdwijnen als men de steen daar oplegt;
  • de steen kan staar verlichten of zelfs doen verdwijnen, als men hem driemaal daags op de ogen zou leggen, telkens voor ongeveer een half uurtje;
  • een kettinkje met bergkristallen steentjes geeft rust, heel goed voor bij een examen;
  • de positieve energie van een bergkristal helpt om psychische klachten op te heffen.

Als men een grote bergkristal in een kamer legt, zou deze alle andere stenen (als die aanwezig zijn) versterken. Hoe groter de steen hoe meer kracht. Hij wordt niet voor niets “moeder der stenen” genoemd. Een steen ter grootte van een hand is heel goed in staat om een doorsnee woonkamer te zuiveren. Laad de bergkristal zo nu en dan op in de buitenlucht. Leg hem gewoon lekker in het zonnetje.

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / jopelka