Barnsteen, ook wel het Goud van de Oostzee genoemd, is een fossiele hars van naaldbomen, die 50 miljoen jaar geleden is versteend. De steen is dus van oorsprong geen mineraal.
Tijdens het druipen van de hars raakten daar vaak insecten of kleine reptielen in gevangen, die mee-versteenden. Er zijn meer dan 3000 verschillende insluitingen gevonden tijdens archeologische opgravingen. Van kevers, spinnen en vliegen tot zelfs waterdruppels. Je kunt je dus wel voorstellen dat men zo prachtige sieraden van een (doorschijnende) barnsteen kon maken.
Je ziet dan ook vaak dat men barnsteen verwerkt tot sieraad of men biedt een dergelijke mooie steen als getrommelde steen aan. Ook wordt een barnsteen vaak zacht geslepen tot een parel. Jammer genoeg zijn er ook veel imitaties op de markt. Men verkoopt dan gewone boomhars als barnsteen. Bij het opwrijven van een barnsteen wordt die geladen met statische elektriciteit. De Grieken noemden zo’n steen “elektron”, daar komt ons woord “elektriciteit” vandaan.
Er is geen andere steen die zoveel gebruiksmogelijkheden heeft als de barnsteen.
- De steen kan abcessen sneller laten genezen. Tape de steen op het abces en draag hem overdag.
- Men kan de steen opleggen bij acute huiduitslag.
- Hij helpt tegen allergieën, draag de steen verwerkt in een ring of als hanger aan een ketting.
- Hij kan als aanvullende therapie bij psoriasis ingezet worden.
- Barnsteen werkt goed tegen ischiasklachten en/of spit. Plak kleine stukjes barnsteen met tape of een pleister op de pijnlijke plek. Het beste is de steentjes te plakken daar waar de heupzenuw uit de wervelkolom komt.
- Ook is de barnsteen helend tegen artritus en artrose.
- De barnsteen in een flesje plat bronwater leggen. Van dit water kan men het beste elke ochtend op de nuchtere maag een glaasje drinken als men aan astma of bronchitis lijdt.
- Als ketting gedragen kan de barnsteen verlichting geven bij koorts, ook hooikoortspatiënten boeken hiermee een positief resultaat.
Draag de steen zo vaak mogelijk direct op de blote huid. Spoel hem onder lauwwarm water af als je voelt dat de steen niet meer snel opwarmt. Neem de steen daarvoor in je handen en voel of hij aangenaam warm voelt. Is dat niet het geval, dan is het de tijd om hem om te zuiveren.
Liefs, Wies Bakker
Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / kamchatka