De aventurien (oude benaming: aventurijn) is een kwarts met trigonale kristallen. Vaak is de kleur lichtgroen doorschijnend, soms met een glinsterende chroomglans, die dan weer zorgt voor een andere kleur. Zo kan de steen soms ook bruin, oranje, geel, blauw en zelfs grijs zijn.

Vroeger werd bij de oude Grieken vaak een aventurien in de kleding genaaid. Dit zou goed zijn om zijn moed en eerzucht te bewaren tijdens de tocht. Men zei zelfs dat de aventurien het humeur en de vrolijkheid zouden kunnen beïnvloeden. Ook zou de steen het kwaad aanvoelen. Men droeg in die tijd vaak een ruwe steen. Later polijstte men de steen tot een mooi sieraad en droeg men dat als hanger onder de kleding. De ruwe aventurien verdween naar de woning om binnenshuis zijn werking te doen.

Men kan de steen als volgt gebruiken:

  • leg een aventurien in bronwater en gebruik dat water om je acne mee in te wrijven;
  • of gebruik het water om je haren mee te wassen, het zou een middel kunnen zijn om je roos mee weg te spoelen;
  • ook oververmoeide ogen kunnen met het bronwater waarin de aventurien ligt, worden behandeld;
  • de aventurien kan als men hem oplegt, dus neerlegt op een pijnlijke plek, pijn wegnemen of verzachten;
  • de steen werkt ontspannend en kan na ziekte het herstel bevorderen als de aventurien direct op de huid wordt gedragen.

De steen moet voor langere tijd gedragen worden of bij directe klachten met een pleister of tapeje bevestigd worden op de aangewezen plek. Ontlaad de steen door hem eenmaal per maand onder stromend water te houden. Om de steen op te laden kan men hem in de zon leggen.

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / martinan