De aquamarijn dankt zijn kleur door inmenging van ijzer en is een edelsteen die kristalliseert in zeszijdige prisma’s. De steen heeft een mooie doorschijnende lichtblauwe kleur. Men draagt een aquamarijn meestal als hanger of in een ring verwerkt.

De steen werd vroeger “de kuise steen” genoemd. In de middeleeuwen zag men de aquamarijn als de steen van de heilige maagd Maria. In die tijd zag men ook vaak dat Mariabeeldjes versierd werden met aquamarijn. Vandaar dat ook nu nog vele beelden, bijvoorbeeld in kapelletjes, Maria met een blauwe mantel tonen. Een andere versie van het verhaal is dat de aquamarijn uit het schatkistje van een zeemeermin kwam en dat hij zuivere liefde zou aantrekken. De steen staat erom bekend dat hij zo nu en dan van kleur verandert. En juist daarom zei men vroeger “hoe donkerder de steen, hoe eerlijker de mens”. Als de steen dus bijna wit werd bij een bepaald persoon, dan zou je moeten uitkijken voor hem of haar.

Ontspannend

De aquamarijn kan men tegen verschillende kwaaltjes bij zich dragen, het liefst op de blote huid. Dat zorgt voor het beste resultaat. Men kan de steen onder meer dragen:

  • ter bescherming tegen verkoudheden, omdat de steen het afweersysteem versterkt;
  • bij chronische ontstoken amandelen.  Dan kun je een ketting dragen met kleine aquamarijn steentjes afgewisseld met kleine turkoois, sodaliet en blauwe topaas steentjes;
  • tegen zeeziekte;
  • voor rust en ontspanning.

Het beste kan je de aquamarijn ontladen door hem dagelijks even onder stromend koud water af te spoelen. Ook kan de steen extra opladen door de steen eenmaal per week een uurtje in de zon te leggen.

Het is een zeer fijne rustgevende steen, die zorgt dat je ontspannend kunt nadenken.

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / vtupinamba