De naam “agaat” stamt af van de rivier de Agatos op Sicilië. Men zou dit al beschrijven in 300 v Chr. De agaat behoorde tot de meest begeerde edelstenen. Men zou de agaat in die tijd vaak als gelukshanger of als genezende steen dragen. Ook zou het de drager gevoelig maken voor de andere mens. Dus een drager kon zo maar zijn levenspartner door de steen vinden.

De kleuren van een agaat zijn uiteenlopend van grijsblauw tot beige, maar ook van roodachtig tot bruin. Afhankelijk van de metalen die er in een agaat zitten. Soms ontstaan ze ook door vermenging. Een agaat is meestal gehard in lagen, wat een mooi schouwspel oplevert. Mooie strepen of ornamenten vallen de agaat ten deel door die gehardheid.

De geneeskrachtige werking van een agaat kan men op verschillende manieren bereiken. Door de steen op te leggen, of er een aftreksel van te maken en dat dan op te drinken. Hieronder zal ik een paar mogelijkheden toelichten.

Als men een agaat draagt voor zijn geneeskrachtige werking dan is dat vaak voor:

  • bescherming voor de zwangerschap bij vrouwen;
  • de steen zou psychische spanningen weghalen;
  • positief effect voor de huid;
  • ook om koorts te weren en bij infecties.

Men kan de steen dragen maar men kan de steen ook opleggen. Zoals bijvoorbeeld bij koorts of infecties. Leg de steen dan op het hart of op het voorhoofd. Laat dit zo een kwartiertje voor het slapen gaan liggen. Herhaal dit tot het probleem gezakt is. Bij het dragen aan een ketting kan men de steen het beste de huid laten aanraken. Dus draag het kettinkje dan onder je kleding voor het beste resultaat.

Ook kan je de agaat als medicijn drinken. Je kunt dan een agaat in een fles water zetten en dit een klein weekje zo laten staan. Het beste effect is om de fles op de vensterbank te zetten, zodat de dagen en nachten hun werking kunnen doen met de edelsteen. Na een week is het medicijn klaar. Drink elke dag een klein glaasje van het water bij het ontbijt, het is goed tegen evenwichtsstoornissen.

De agaat kan je het beste eenmaal per maand schoonmaken en wel onder warm stromend water. De inwerking van zonlicht doet de kracht van de steen toenemen. Dus zo nu en dan in de zon leggen kan zeker geen kwaad.

Liefs, Wies Bakker


Fotoverantwoording: © Can Stock Photo / Swisshippo